top of page

Fem år av lärande och engagemang

För femte året i rad är projektet "Rädda Östersjön" i full gång, med åttondeklassare som står i centrum för att lära sig om och bidra till en hållbar framtid för vårt närmaste hav. Projektet syftar till att engagera elever och lärare genom interaktiva och kreativa övningar för att på ett roligt och lärorikt sätt utforska de stora utmaningar som Österjön står inför.

IMG_8939.jpg

Från skratt till allvar med "bajsbasket" och Londonmonstret

Hos Emma och Kristiina på Norrtälje Vatten och Avfall får eleverna börja med en rolig men tänkvärd övning: att sortera "skräp" som symboliseras av ärtpåsar med olika "innehåll" - olja, kattsand och kiss.

 

Uppgiften är att avgöra var dessa bör hamna: återvinning, kompost eller toaletten. I övningen, som lite skämtsamt kallas "bajsbasket", ska eleverna pricka rätt behållare - en aktivitet som framkallar både skratt och insikter.

Emma använder övningen som en inkörsport för att prata om hur vår vardag påverkar miljön, och hon berättar det skrämmande exemplet med "Londonmonstret" 2014.

Detta var en drygt 200 meter lång "klump" som bildades i Londons avloppssystem, bestående av fett, toalettpapper och våtservetter. Det tog hela tre månader att rensa bort monstret, och det påminner oss om hur viktigt det är att tänka på vad vi spolar ner i toaletten - det påverkar inte bara vår stad, utan även Östersjön.

IMG_8948.jpg
IMG_8937.jpg

Rollspel som illustrerar ekosystemets balans - eller obalans

Hos Erkenlaboratoriet berättar Pia om bland annat överfiske och miljögifter. Eleverna får delta i ett lekfullt rollspel där de gestaltar olika roller i Östersjöns näringskedja - allt från räkor och alger, till gäddor, sälar och trålare. Med full fart på leken jagar de varandra på fotbollsplanen, och när spelet avslutas reflekterar de över resultatet: är ekosystemet i balans?

Kreativitet och tävling hos Naturcentrum

Hos Norrtälje Naturcentrum tar Lotta vid och pratar om koldioxid och hur våra utsläpp påverkar Östersjön. 

- Vad händer när det blivit grumligt vatten, vad händer då med de växter på botten som kräver solljus?

- De dör, ropar en elev

- Ja, eller växer väldigt dåligt, bekräftar Lotta

Efter genomgången får eleverna använda sin kreativitet för att illustrera sina nya kunskaper på en whiteboard.

Men dagens övningar slutar inte där - snart är det dags för en fartfylld sopsorteringsstafett, under ledning av Susanne. 

I olika lag tävlar eleverna i att snabbt och korrekt källsortera, ackompanjerat av ivriga hejarop från sina medtävlande.

IMG_8921.jpg

Elevernas reflektioner

Efter en halvdag full av aktiviteter och nya insikter fångar vi upp några elever för att höra deras tankar om projektet. Många av dem uttrycker att det är roligt att lära genom praktiska övningar och lekar.

- Jag hade ingen aning om att det fanns trålare, säger en av tjejerna med ett leende, och tillägger att hon ser fram emot att fortsätta arbeta med Östersjöns utmaningar under hösten.

IMG_8933_edited.jpg

IMG_8910.jpg

Arbetet fortsätter

Projektet "Rädda Östersjön" ger eleverna inte bara kunskap, utan också möjlighet att reflektera över sin egen roll i miljöarbetet. Det ska bli spännande att följa deras fortsatta arbete och se vilka kreativa lösningar de kan komma fram till för att bidra till en hållbar framtid för Östersjön.

Ett stort tack riktas till vår samarbetspartner Flygfyren för att de försett oss med mackor och frukt under veckan, och till Campus Roslagen för att vi fått låna deras lokaler.

Tillsammans fortsätter vi arbetet mot en renare Östersjö!

bottom of page