top of page

Grönsaker och fiskar odlas tillsammans!

I ett rum i källaren på ett av husen på Campus Roslagen-området frodas grönskan och en nästan tropisk luft möter oss i dörren. Här har Vattencentrum (UCV) skapat en akvaponi-anläggning. Akvaponi är ett system där fiskar och grönsaker odlas tillsammans.

IMGP3111_1000.jpg
IMGP3142_1000.jpg

Det kanske låter konstigt men så här ligger det till:

  1. Lampor i taket lyser över grönsakerna på liknande sätt som solen.

  2. I en vattentank simmar fiskar. Fodret som fisken blir matad med innehåller näring som den sedan bajsar ut i vattnet. Vattnet åker i rör till bädden med mikroorganismer som omvandlar ammoniak från fiskarnas bajs till nitrit och sen nitrat, som är bra för fiskarna och grönsakerna. 

IMGP3115_1000.jpg

Donatella Acquaviva på UCV visar och berättar om Akvaponi-anläggningen.

Vattencentrum tar vanligtvis emot klasser för att besöka Akvaponi-anläggningen. Nu har de fått tagit paus med anledning av den pågående pandemin. Det var också hit åttondeklasserna från ”Rädda Östersjö”-projektet skulle få komma. I slutet av november lanseras en hemsida- med det fyndiga namnet Akvaponnyn- för barn som blir ett nytt sätt för elever att ta del av kunskapen kring akvaponi.

I besöksrummet en trappa upp finns också en akvaponi-anläggning om än i mindre skala. Här brukar de äldre skolklasserna se en film medan de yngre får rita fiskar. Om fiskarna i akvariet är bleka så är fiskarna på teckningarna på väggen desto färggladare. Här har de besökande förskolebarnen fått släppa loss sin kreativitet och rita sina egna fiskar dekorerade med glitter och paljetter och en del barn har även döpt sina fiskar till fantasifulla namn.

IMGP3135_1000.jpg
IMGP3138_1000.jpg

Ett annat uppskattat inslag av barnen vid besöket brukar vara ”bajsbasket” – där det gäller att gissa vart de olika ärtpåsarna som symboliserar exempelvis kiss, bajs, kattsand och tops ska ta vägen. Vad ska spolas ner i toaletten och vad hör istället hemma i komposten eller kanske soppåsen? En aktivitet som skapar en hel del fniss och som även bjuder på utmaningen att inte bara gissa rätt utan också försöka pricka rätt.

Om åttondeklassarna tycker att bajsbasket är lika fnissigt spännande som förskolebarnen förtäljer inte historien…

IMGP3133_1000.jpg
IMGP3128_1000.jpg
bottom of page